Houd hier rekening mee met bestellen op Aliexpress !

AliExpress is de detailhandel kant van Alibaba en is een plaats om goederen in kleine hoeveelheden te kopen. AliExpress biedt een soort kopersbescherming, wat erg belangrijk is als je uit een ander land koopt en vooral voor Chinese goederen die nauwelijks garantie bieden. Het is echter nog steeds een behoorlijk riskante plaats en je moet als koper de volgende dingen in gedachten houden bij het kopen van goederen van AliExpress.com

Tips om veilig te blijven op AliExpress

Als je voor de eerste keer bij AliExpress koopt, zullen de onderstaande tips je een prettige winkelervaring garanderen.
Koop bij gevestigde verkopers

Probeer altijd te kopen bij verkopers die al sinds geruime tijd verkopen en een goede feedback hebben. Deze verkopers geven meestal om hun beoordelingen en zijn graag bereid je te helpen als er een probleem met je bestelling is. Kijk ook naar de eerdere feedback die ze over hetzelfde artikel kregen. Als die ook gunstig is, heb je een goede verkoper gevonden om van te kopen. Je transactie zou bij zulke verkopers meestal heel prettig moeten verlopen. Let op de volgende dingen op de productpagina:

Verkopersdetails op AliExpress

Open (jaren) vermeldt het aantal jaren dat de winkel op AliExpress bestaat. Hoe ouder, hoe beter. Bijvoorbeeld, de shop (Foison Group) werd opgericht op 9 december 2012. Het feit dat de shop al 3+ jaar bestaat spreekt voor zich dat de verkoper hier is om te blijven. Dure artikelen kun je beter kopen bij winkels die al lang bestaan.

Verkopers badge

Top Rated Seller is een badge die gegeven wordt aan verkopers die over een langere periode uitstekende service hebben verleend. Aliexpress beoordeelt de verkopers maandelijks en alleen de beste van de beste worden gepromoot als Top Rated Seller.

Feedback Score toont het aantal 4 of 5 sterren dat de verkoper kreeg (min) het aantal 1 of 2 sterren feedback dat hij kreeg. Verkopers met een hoge feedbackscore zijn goed ingeburgerd en van hen wordt verwacht dat ze de klok rond goede ondersteuning bieden.

Positieve feedback toont het percentage positieve feedback dat de verkoper in de afgelopen 6 maanden ontving. Hoe hoger de positieve feedback, hoe beter. Maar vergelijk de Positieve Feedback wel met de Feedback Score want nieuwe verkopers zullen ook bijna 100% positieve feedback hebben omdat ze nog niet genoeg verkocht hebben en dus geen echte feedback van eindgebruikers hebben.

Aantal bestellingen en feedback kiezen van een verkoper die een goede hoeveelheid verkocht heeft van het product dat je wilt kopen is een goed idee. Je ziet dan ook feedback van kopers over het product, zodat je de kwaliteit gemakkelijk kunt beoordelen.

Gevestigde verkopers hebben ook een toegewijd verkoop- en ondersteuningsteam dat meestal de klok rond bereikbaar is en je kunt er terecht voor eventuele problemen.

2. Lees de volledige objectdetails/beschrijving

Soms staat er heel nuttige informatie in de artikeldetails/beschrijving. Plaats de bestelling NIET door alleen naar de producttitel en de foto’s te kijken, maar kijk in plaats daarvan ook in de beschrijving; er kan bepaalde uitleg staan die de verkoper voor de kopers heeft achtergelaten. Zo kan de verkoper bijvoorbeeld de kenmerken, specificaties, compatibiliteit, kwaliteit van het artikel vermelden, en of het een replica of een origineel product is. Ook vragen over verzending, terugbetalingen en ondersteuning worden meestal in de artikelbeschrijving beantwoord.

3. Garanties van verkopers

Voor veel artikelen bieden verkopers hun eigen reeks garanties. Afgezien van andere garanties, is één ding waar je beslist op moet letten voor je dure en merkartikelen koopt (…kuch iPhones, Galaxies) het label Guaranteed Genuine. Als een product dat onder deze garantie valt namaak blijkt te zijn, krijg je je volledige aankoopbedrag terug (inclusief verzendkosten).

Verkopers Garanties

Retouren Extra is ook een goede keuze. Hierop stemmen verkopers ermee in je artikelen terug te nemen als ze je om wat voor reden dan ook niet bevallen. Je moet zeker de retourverzendkosten betalen, vandaar dat het alleen zin heeft voor dure producten.

Deze gegevens vind je onder Kopersbescherming op de produktlijst pagina of onder het tabblad Verkopersgaranties.

4. Communiceer met de verkoper vóór de aankoop

Communiceer met de verkoper via het chat- of berichtensysteem dat AliExpress ter beschikking stelt, voor je een aankoop doet. Maak altijd je twijfels duidelijk en stel eventuele vragen over artikeldetails, verzending of levering.

Op sommige aanbiedingen staat het merk van het artikel niet vermeld en op andere kan de spelling identiek zijn aan die van een merkartikel. Deze artikelen kunnen namaak zijn en vraag de verkoper of dat het geval is.

5. Denk twee keer na over voorwerpen met een superlage prijs

Als je het gevoel hebt dat de prijs van een bepaald voorwerp veel lager is dan de werkelijke waarde, kun je het beter mijden. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de Chinese namaakartikelen die er als een echt product uitzien, maar dat in werkelijkheid niet zijn.

6. Vermijd gratis verzending voor dure artikelen

Gratis verzending gaat meestal via de National Post service en het duurt lang voor ze aankomen. Er is ook een uitgebreid risico dat de artikelen als kapot worden afgeleverd of zelfs nooit de bestemming bereiken. Dus, hoewel gratis verzending oké is voor laag geprijsde goederen, kies toch een fatsoenlijke verzenddienst (DHL, EMS; etc) als je voorwerpen met hoge prijzen koopt. Vraag ook om een verzendverzekering als de verkoper dat ondersteunt.

7. Er kunnen douanerechten/invoerrechten geheven worden

Goedkope artikelen komen meestal langs de ogen van de douane, maar de kans is groot dat je voor dure producten invoerrechten moet betalen. Vergelijk dus wel degelijk de prijs na verrekening van de douanerechten met de gewone prijs in je land voor je verklaart dat het xyz artikel voor een lagere prijs uit China kan worden gekocht.

Verschillende landen hebben verschillende tarieven waartegen rechten worden geheven bij invoer. Duty Calculator is een goede plaats om een schatting te krijgen, maar die is niet altijd juist. Afhankelijk van de douane-inspecteur kan de werkelijke douaneheffing op je invoer hoger of lager zijn dan de schatting van de Duty Calculator. Stel ook geen vragen over hoeveel de douane zal aanrekenen, want daar kunnen we echt geen antwoord op geven.

8. Open geen geschil voordat je de artikelen ontvangen hebt

AliExpress geeft je de mogelijkheid een transactie te betwisten als je niet tevreden bent met je gekochte artikelen of als je ze niet binnen de voorziene leverdatum ontvangt. Je krijgt maar één kans om een transactie te betwisten en die moet je niet verspillen als de verkoper langer wacht met het verzenden van de goederen. Dat is een gemakkelijke methode die door veel verkopers wordt toegepast om ze te behoeden voor geschillen die later ontstaan. Hier is een voorbeeld:

Je plaatst een bestelling op 20 augustus. De verkoper heeft tot de 23e geen verzendgegevens verstrekt (of ze werken niet) en uit frustratie open je een Niet verzonden geschil tegen de verkoper. De verkoper zou dan de artikelen binnen de volgende dagen verzenden en je geschil ontkennen door de verzendgegevens te verstrekken/bij te werken. Nu je geschil opgelost is, moet je de oplossing accepteren en het geschil sluiten.

Zodra je de oplossing van de verkoper aanvaardt en het geschil sluit, is de verkoper superveilig, want je hebt de enige kans die je krijgt om de transactie te betwisten, verspeeld. Als dat nog niet genoeg is, kun je zelfs geen feedback achterlaten voor deze transactie, waardoor de verkoper nog veiliger is.

Gebruik je geschil dus zorgvuldig en probeer het nergens aan te verspillen, behalve aan Onbezorgd of Beschadigd ontvangen product.

Update: AliExpress laat kopers nu een lopend geschil annuleren. Annuleren sluit het geschil niet, en je kunt later weer een geschil openen voordat de aankoopbescherming eindigt. Dit is belangrijk/bruikbaar als de verkoper om meer tijd vraagt (mits redelijk) of als je vraag/verzoek in de mededeling beantwoord wordt. ACCEPTEER het geschil NIET tenzij je tevreden bent met wat je ontvangen hebt en/of het voorstel dat de verkoper gedaan heeft.

9. Gebruik het voor de ontvangstbevestiging

Als je de levering van je product ontvangt, raak dan niet al te opgewonden en bevestig de ontvangst van het artikel. Gebruik het wel een dag of twee grondig voordat je de ontvangst bevestigt. Als er een probleem is met het ontvangen voorwerp, neem dan contact op met de verkoper en vraag om een oplossing. Als zijn antwoorden niet helpen, chat dan met een van de ondersteuningsmedewerkers van AliExpress en bespreek je probleem. Open een geschil als ze je hetzelfde aanraden.

Als alles klaar is, laat je feedback achter waarin je je ervaring met het product en de verkoper samenvat. Laat negatieve feedback achter (1-2 sterren) als je helemaal niet tevreden bent en als je wel tevreden bent over het ontvangen product, vergeet het dan niet zomaar. Toon in plaats daarvan enige vrijgevigheid en laat positieve feedback achter voor de verkoper/het artikel. Dit helpt om het koop- en verkoopsysteem gezond te houden