Het herenoverhemd: zo draag je hem

Stijlvol, casual, zomers. Een overhemd is misschien het meest veelzijdige kledingstuk dat er bestaat. Toch past niet elk overhemd in dezelfde situaties. Ga maar eens op sollicitatiegesprek in een bloemenoverhemd met alle knoopjes open. Of een dagje strand met een overhemd en colbert. Ziet er niet uit toch? Wij zullen je alles vertellen over de etiquette van het herenoverhemd.

Welk overhemd heb ik nodig?

  • Vrije tijd

Natuurlijk ben je in je vrije tijd vrij om te kiezen wat bij jou past. Kies iets wat je goed staat en lekker zit, simpel toch?

  • Zakelijke gelegenheden

Nu wordt het lastiger. Voor zakelijke gelegenheden is een effen kleur overhemd goed geschikt. Ga voor een wit, blauwe of zwarte kleur en maak het desnoods af met een colbert.

  • In de zomer

Ideaal voor de zomer: een overhemd met korte mouwen. Heerlijk luchtig en de knoopjes kunnen wat verder open. Een opvallend bloemen printje als het je goed staat, of kies voor een nette ruitjes overhemd.

Uitgelicht: Overhemden Overhemden webshop – Nu diverse acties – Gratis verzending & retour

Belangrijke etiquette

Het bovenste knoopje

Vaak een lastige vraag, hoort het bovenste knoopje open of dicht? In je vrije tijd is het makkelijk, kies simpelweg wat het beste bij jou past. Maar hoe zit het in een zakelijke situatie? In zo’n geval is het gebruikelijk het overhemd zo ver mogelijk dicht te knopen, eventueel zelfs met een stropdas erbij.

En het onderste knoopje?

Minstens net zo belangrijk als zijn bovenste tegenhanger. Het onderste knoopje hoort in feite altijd dicht te zijn. Draag je een trui over je overhemd kun je ervoor kiezen om hem open te laten zodat het overhemd er meer onderuit valt. Al laat je alle knoopjes open laat je uiteraard ook niet de onderste vast zitten.

Je mouwen oprollen

In de zomer wil je soms graag je mouwen oprollen, en dat is logisch. In je vrije tijd is natuurlijk geen probleem, maar in een zakelijke situatie is het verstandig om te kijken naar de cultuur die er heerst. Op sommige kantoren is het oprollen van de mouwen uit den boze. Hangt er bij jou een relaxte sfeer dan zal het oprollen van je mouwen geen problemen opleveren.

Hoort het overhemd in de broek?

In zakelijke gelegenheden is het gebruikelijk om het overhemd in de broek te doen. Wanneer je gaat zoeken voor een net overhemd, zorg er dan dus voor dat de lengte dit ook toe laat en hij niet te strak zit. Het tegenovergestelde is ook waar: bij een te lang overhemd heb je de kans dat de stof rond je middel wat los zit, pas dus goed!