Een bijzondere familietraditie met sieraden

Bij ons in de familie hebben we de traditie dat alle vrouwen die 21 jaar worden een paar parel oorbellen krijgen. Een paar maanden voor de desbetreffende verjaardag gaan de toekomstige jarige en haar moeder op pad om een mooi paar uit te zoeken. Vaak gaan er ook nog andere familieleden mee bij deze bijzondere gelegenheid.

Het is een heel vertrouwd beeld geworden in onze familie en het is heel bijzonder om dit zo met elkaar mee te maken. Bij belangrijke feesten en partijen draagt iedereen zijn eigen paar oorbellen. En bij overlijden worden de oorbellen binnen de familie doorgegeven. Inmiddels hebben wel al heel veel mooie exemplaren bij elkaar.

Dit keer is het eindelijk mijn beurt. Mijn twee oudere zussen hebben hun parel oorbellen al uit mogen zoeken. Over twee maanden word ik 21 en ik kijk er nu al naar uit. We gaan naar dezelfde winkel waar ook mijn zussen zijn geweest. Het is een juwelier in het centrum van de stad die een hele bijzondere collectie heeft van sieraden gemaakt van parels. De collectie is niet heel groot, maar wel echt heel erg mooi. Mijn moeder gaat natuurlijk mee, maar ook mijn twee zussen en mijn lievelingstante. Ik ben best wel een beetje zenuwachtig en ik hoop dat ik een paar vind dat echt bij mij past.

Het gekke is dat ik, los van deze familietraditie, altijd al van parels gehouden heb. Als klein kindje zag ik een keer een documentaire over hoe parels worden gemaakt. Het ging over parelvissers en hoe een parel precies ontstaat. Ik vond het heel erg fascinerend om te zien. Vanaf toen wilde ik altijd al sieraden van parels hebben.

Voor mij staat de parel symbool voor de natuur en ik vind het glanzen van de parel heel erg mooi. Ik hoop dat ze in de juwelier oorbellen hebben met zwarte parels want die vind ik echt het mooiste. Ze zijn iets zeldzamer dan lichte parels en dus ook wel iets duurder. Maar mijn moeder heeft al beloofd dat als ze zwarte hebben ik die dan mag kiezen. Ik ben haar jongste dochter en voor haar is het ook een speciale gelegenheid. Ik kan niet wachten totdat we gaan. Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover. Dan heb ik eindelijk mijn eigen oorbellen van parels.